Kennisplatform
Let op! Wij-leren.nl heeft een nieuwe vormgeving.

Orthopedagogiek

Dossier: alle informatie over Orthopedagogiek

Wat is orthopedagogiek?

Orthopedagogiek is onderdeel van de pedagogiek. Een orthopedagoog onderzoekt waardoor leer-, ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij kinderen (zijn) ontstaan en bedenkt hoe deze problemen verminderd kunnen worden. Naast het onderzoeken van problemen, kan een orthopedagoog ook adviseren over normale opvoedsituaties en heeft hij/zij de bevoegdheid om onderzoek te doen en ontwikkelingsafwijkingen vast te stellen. Zo kan de orthopedagoog onderzoeken afnemen als IQ-testen, concentratietesten, 

Deze problemen zijn vaak ernstig en complex. Het gaat dan bijvoorbeeld om problemen als depressie, angst, agressie en opvoedingsproblemen veroorzaakt door verstandelijke beperkingen of mishandeling. Door de complexiteit van de problemen heeft een orthopedagoog ook kennis nodig van andere wetenschappen, zoals ontwikkelings(neuro)psychologie, kinder- en jeugdpsychiatrie, kindergeneeskunde en sociologie. Een orthopedagoog benadert een probleem daarom multidisciplinair. 

Een orthopedagoog start de behandeling met het signaleren van het probleem en de oorzaken, daarna stelt hij/zij een behandelplan, dat aansluit bij het karakter en de problemen. Vervolgens krijgen de ouders advies over hoe ze met hun kind kunnen omgaan en tenslotte begeleidt de orthopedagoog de ouders en het kind. Vaak wordt de uitvoering van de behandeling door andere specialisten, therapeuten en/of pedagogen gedaan. Bij de uitvoering heeft de orthopedagoog wel een adviserende rol.

Hoe wordt je orthopedagoog?

Een orthopedagoog heeft een universitaire Master afgerond. Meestal de Master Orthopedagogiek. Er bestaan ook HBO opleidingen Orthopedagogiek, maar daarmee mag geen diagnostisch onderzoek uitgevoerd worden en ben je officieel geen orthopedagoog. Hierbij ga je meer als pedagoog of als opvoedkundige aan de slag.

 
Heb je vragen over dit thema? Stel ze in de onderwijs community binnen de Wij-leren.nl Academie!

Laatst geactualiseerd op 13 juli 2022


Dossiers

Uw onderwijskundige kennis blijft op peil door 3500+ artikelen.